Trots

MV1D leiding
Zo’n twee jaar geleden, in het najaar van 2011, kwam ik Angela tegen op een conferentie over kunst en ouderen. Ik kende Angela al van eerdere projecten maar we hadden elkaar een tijdje niet gezien. Tijdens onze hernieuwde ontmoeting werd de kiem gelegd voor het project Museum Voor 1 Dag gaat de provincie in. Maar hoewel onze plannen groot waren, was er weinig uitzicht op financiering. De grote bezuinigingen op de kunsten kwamen eraan. Ongeveer een jaar later, in het najaar van 2012, deed er zich echter een geweldige mogelijkheid voor. Twee private fondsen, het fonds Sluiterman van Loo en het fonds RCOAK stelden geld ter beschikking aan projecten waarin kwetsbare ouderen en actieve senioren elkaar op een betekenisvolle wijze konden ontmoeten. Hier lag onze kans! We brachten heel wat uren achter de computer door, dronken liters koffie, en af en toe een wijntje, want de aanvraagprocedure was niet mis! Maar wel succesvol, de twee fondsen besloten ons project te ondersteunen. Het was inmiddels februari 2013 en vol energie stortten we ons op de verdere fondswerving en voorbereidingen voor de start van het project.

Nu, in december 2013, zijn de resultaten zichtbaar. We hebben een geweldig team van vertellers die professioneel de collectie presenteren. De bewoners van woonzorgcentra en de activiteitenbegeleiders reageren enthousiast. Het aantal projectpartners groeit. Onze nieuwste partner is Special Arts, een landelijk organisatie die kunstenaars met een handicap ondersteunt. We nemen een kunstwerk van Special Arts in onze collectie op. Via onze websites geven we bekendheid aan elkaar. Artikelen in de kranten van Amersfoort en Soest hebben al weer nieuwe potentiële verhalenvertellers opgeleverd. Ik ben trots op het project, wat is er al veel bereikt! Een nieuw jaar ligt voor ons. We gaan een tweede groep vertellers opleiden, zodat nog meer kwetsbare ouderen Museum Voor 1 Dag kunnen beleven. En we gaan verder, nog verder de provincie in!
Marlies Juffermans ( zakelijk leider)

Generale repetitie

PKV20131011_MV1D_24162

Ook al is het publiek vertrouwd, het blijft spannend om voor het eerst echt een verhaal rond één van de museum-objecten te vertellen. De vertellers moeten hun presentatie oefenen met als kritisch toeschouwers de andere vertellers, Angela en Marlies als supervisors en ook nog de huisfotograaf. Veel lol is er zeker, en ook serieus reflectie op de verhalen. Na deze training gaan de vertellers het veld in! De komende periode vinden de eerste presentaties plaats in diverse zorghuizen in Amersfoort en omstreken!
Paul Voorthuis, fotograaf
PKV20131011_MV1D_24147PKV20131011_MV1D_24226PKV20131011_MV1D_24181PKV20131011_MV1D_24205

Tweede training vertellers

PKV20130919_MV1D_7753-web

Donderdag 19 september was ik te gast bij museum Flehite. Deze keer niet als bezoeker, maar als cursist. Samen met acht andere vertellers van MV1D leerde ik van Gerard Raven en Piek Theisens over het conserveren en hanteren van museale objecten. Het was een uiterst boeiende en leerzame ochtend en een voorrecht om een kijkje te kunnen nemen achter de schermen van een museum. Want achter die schermen gebeurt meer dan ik als bezoeker vermoedde. Gelukkig zijn de museumstukken die de vertellers van MV1D gaan hanteren minder kwetsbaar dan de tijdens de cursus getoonde objecten. Ik zou er niet aan moeten denken om met een glazen karaf op stap te gaan. Hoe dan ook, ik heb er heel veel zin in. Het museum brengen bij mensen, die daar zelf niet meer naar toe kunnen. Wat verrijkend moet dat zijn, voor hen en voor mezelf.
Maria Linders-Leemreize, verteller MV1D